back

Служба зайнятості: про можливості для переселенців

26-05-2023 | 11:18

На Чернігівщині через постійні обстріли прикордоння люди продовжують виїжджати переважно вглиб області. Станом на початок травня в регіоні налічувалось більше 70 тисяч переселенців. Серед них понад 60% жінок, близько 20% – пенсіонерів, кожен четвертий – дитина до 18 років. На новому місці переселенці зіштовхуються з багатьма труднощами, серед яких, зокрема, й працевлаштування.

Скільки внутрішньо переміщених осіб звернулися за допомогою до служби зайнятості і що їм пропонують?

У січні-квітні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 426 переселенців, що більш ніж втричі перевищує показник минулого року.

Державна служба зайнятості пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців на новому місці. І для того, щоб скористатися ними, зовсім не обов’язково реєструватися в центрі зайнятості. Це, зокрема, підбір роботи, профорієнтаційні послуги, отримання ваучера на навчання, мікрогранта на започаткування або розвиток бізнесу тощо. Роботодавці у разі працевлаштування ВПО можуть скористатися програмами фінансової підтримки та отримати компенсаційні виплати.

Чи багатьом переселенцям вдалося знайти роботу в поточному році?

Станом на 19 травня в області роботу знайшли 60 ВПО, переважно – у Чернігові та Чернігівському, Прилуцькому, Ніжинському районах. Серед працевлаштованих переважають продавці, сільгосппрацівники, бухгалтери, кухарі, є також – електромонтер, охоронник, кондуктор, касир, діловод, тренер, бариста, сестра медична, інженер-технолог, а також представники найпростіших професій.

Громадяни, зацікавлені в роботі, можуть здійснювати її самостійний  пошук на Єдиному порталі вакансій, який акумулює вакансії державної служби зайнятості та провідних сайтів з пошуку роботи. Також є можливість оформити підписку на вакансії у Telegram та Viber. Проте, слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки фахівці служби оперативно здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема, з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці.

Чи можуть переселенці зі статусом офіційно зареєстрованого безробітного розраховувати на безкоштовне професійне навчання під гарантоване працевлаштування?

Служба зайнятості організовує професійне навчання безробітних за професіями, які мають попит на ринку праці. Воно здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та на замовлення роботодавця або для самозайнятої особи. 

Служба зайнятості також може надати ваучер на навчання. Що це за програма та чи є серед переселенців ті, які скористалися нею?

Громадяни, які мають професійну-технічну  чи  вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень. Вони видаються окремим категоріям громадян, зокрема і внутрішнім переселенцям, за  затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. За ваучером можна здобути як робітничу професію, так і вищу освіту або підвищити кваліфікацію. Його вартість не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на сьогодні – це майже 27 тисяч гривень.

У поточному році службою зайнятості в області видано 176 ваучерів за такими професіями: електрогазозварник, електромонтер, тракторист, машиніст крану автомобільного, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, монтажник гіпсокартонних конструкцій, кухар. До речі, серед 15 громадян, які наразі  опановують професію кухара у Сновському вищому професійному училищі лісового господарства, три переселенки.

Чи реально переселенцям на новому місці  зайнятися бізнесом? Чи пропонує служба зайнятості якусь фінансову допомогу для старту?

У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості супроводжує дві грантові програми на старт або розвиток бізнесу, якими можуть скористатись і ВПО.

Так, за програмою «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тисяч гривень в залежності від створених 1-2 робочих місць. У поточному році переможцями за цією програмою стали 58 наших земляків, які передбачають створити 131 робоче місце.  

Ще одна програма «Грант для ветеранів», яка стартувала 10 квітня, передбачає надання грантів до 250 тисяч гривень, до 500 тисяч гривень та до 1 мільйона гривень. Ключовою вимогою обох програм є створення нових робочих місць.

Процедура надання мікрогранту максимально проста. Для цього претенденту потрібно подати заяву та бізнес-план через портал Дія, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

Як служба зайнятості стимулює роботодавців брати на роботу переселенців?

Для роботодавців діють компенсаційні програми за працевлаштування переселенців. Одна з них – Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Розмір компенсації складає 6700 грн за кожну працевлаштовану особу протягом двох місяців. З  минулого року цією програмою скористалися більше сотні роботодавців області за працевлаштування 220 ВПО.

Як переселенцю стати на облік у службі зайнятості, якщо у нього не припинені трудові відносини?

Внутрішньо переміщена особа, в якої не розірвані трудові відносини, має  право припинити трудовий договір в односторонньому порядку шляхом подання відповідної заяви на ім'я роботодавця  до центру зайнятості. Датою припинення трудових відносин вважатиметься дата, наступна за датою подання такої заяви.

Реєстрація безробітних може відбуватися як особисто, під час візиту до центру зайнятості, так і через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний застосунок Дія.

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості