back

«Прозорість і підзвітність» аналізує тендерні закупівлі у посиленому складі

25-04-2024 | 15:49

Засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» відбулося сьогодні в оновленому складі – за участі представників громадськості, в рамках підписаного Меморандуму про співпрацю Чернігівської ОДА та суб’єктів громадянського суспільства області.

«Перш за все, це показник того, що ми працюємо у правильному напрямі. Думка громадськості щодо доцільності й раціональності витрачання бюджетних коштів дуже важлива. Сподіваюся, група й надалі розширюватиметься, що матиме лише позитивний вплив на розвиток регіону», – зазначив перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем, який очолює цю робочу групу.

На порядку денному – обговорення наданих пояснень на вимогу Чернігівської ОДА щодо окремих закупівель, здійснених Менською міською лікарнею, Холминською та Гончарівською селищними радами. Останні в системі Рrozorro не опублікували ані вимог до тендерної пропозиції, ані підписаних договорів по двох закупівлях: у Холминській ТГ – для надання послуг з установки котла у нежитловому приміщенні на понад 167 тисяч гривень, у Гончарівській ТГ – для заміни дверного блоку в будівлі Максимівського будинку культури на близько 135 тисяч гривень. В обох випадках укладено прямі договори.

На відміну від Гончарівської ТГ, куди направлено повторного листа для отримання більш детальної інформації щодо вартості матеріалів та робіт, Холминська ТГ надала вичерпні дані для аналізу проведеної закупівлі, зокрема й локальний кошторис на будівельні роботи.

Не виникло додаткових питань і до Менської міської лікарні, яка в один день оголосила проведення двох однакових закупівель на придбання послуг з технічного обслуговування і ремонту медичного обладнання, кожна з яких не перевищувала 200 тисяч гривень. Як виявилося, після опублікування прямого договору на сайті Prozorro документи через погану якість сканування неможливо було прочитати. Технічно дану закупівлю видалити або скасувати – не можна. Тому замовник повторно провів закупівлю і  опублікував укладений договір вже в читабельній формі з тим самим підприємцем.

Розглянула робоча група й питання, які виносились на минуле засідання, зокрема щодо окремих закупівель на придбання продуктів харчування, здійснених КП «Шкільне» та Управлінням освіти Чернігівської міської ради. На відповідні звернення від ОДА відповіло лише КП «Шкільне», надіславши фінансові результати діяльності за останні роки. Учасники засідання дійшли згоди, що на наступне засідання робочої групи для обговорення більш детальних пояснень варто запросити керівника цього підприємства. 

Щодо матеріалів про виявлені факти надання в складі тендерних пропозицій документів, які мають ознаки підроблення, учасником закупівель ФОП Орловська О. О. – це питання ще перебуває на розгляді правоохоронців.

Також зібрання розглянуло декілька звернень від громадської організації «Платформа Громадський контроль». Одне з них стосувалося проведеного тендера для капітального ремонту будівель Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, замовником якого є Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА. Як зазначив Костянтин Мегем, це питання робоча група вже розглядала в лютому цього року. Наразі воно на контролі профільного управління. За наданою актуальною інформацією від Управління капітального будівництва, у процесі виконання робіт виявлені дефекти плит покриття і як наслідок – виникла необхідність коригування проєктно-кошторисної документації, під час якої будуть переглянуті й ціни на матеріали, по яких виявлено факт завищення.

ГО «Платформа Громадський контроль» звернула увагу робочої групи і на проведення закупівлі фармацевтичної продукції Чернігівською міською лікарнею № 2 навесні минулого року, порівнюючи ціни з представленими на порталі tabletki.ua. Втім, при аналізі за допомогою цього ресурсу варто враховувати наявність товару в аптеках у потрібній кількості, можливість постачання, спосіб транспортування тощо. Крім того, як наголосив Костянтин Мегем, дуже важко об’єктивно проаналізувати ціни річної давнини з урахуванням специфіки вказаних препаратів. Отримане звернення буде направлено до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області.

Нагадуємо: працює електронна пошта робочої групи «Прозорість і підзвітність» [email protected], куди можна надсилати повідомлення про можливі корупційні чи пов’язані з корупцією випадки. Отримані звернення будуть обов’язково розглянуті.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації