back

«єВідновлення» в області: понад дві тисячі компенсацій за пошкоджене майно та 307 житлових сертифікатів

02-05-2024 | 16:58

На Чернігівщині триває реалізація програми з надання компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло «єВідновлення», яка стартувала майже рік тому. Про стан її реалізації говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

За словами в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергія Курені, загалом по пошкодженому майну в області подано 4230 заяв, з них по 2149 – нараховані компенсації. Зросла і кількість компенсацій, яка надається громадянам для проведення капітальних ремонтів – по 113 заявкам виплачений перший платіж. За останній тиждень додались декілька заявок на отримання другого платежу.

Щодо категорії знищеного житла на сертифікати в області подавалось 754 заяви, з них вже сформовано 307 житлових сертифікатів на суму близько 445 мільйонів гривень. Щодо отримання компенсації на відбудову житлових об’єктів у вигляді грошових коштів подано 153 заяви, по 32 з яких виплачена грошова компенсація на суму майже 69 мільйонів гривень.

«Як ми бачимо, певна динаміка є. Люди продовжують подавати заяви, отримують компенсації та відбудовують житло», – зазначив Сергій Куреня та додав, що за останній місяць зросла динаміка реалізації житлових сертифікатів (загалом в області придбано 125 одиниць житла на суму майже 194 мільйони гривень). Більшість з цих електронних документів реалізовані в обласному центрі. На Чернігівщині за сертифікатами купують житло і громадяни з інших областей. За неофіційними даними таких не більше 10%.

Нагадаємо, що договір купівлі-продажу за цими документами має бути оформлений виключно у нотаріусів, які зареєстровані в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Наразі в області таких 32 (в Чернігові – 28, в Ніжині – 2, по 1 – в Прилуках та Корюківці).

«Вже підходить час, коли переважна частина людей, яка подавала заяви щодо отримання компенсацій для проведення ремонтних робіт минулого року, отримала їх і зараз використовує. Тож хотілось би нагадати, що після проведення ремонтних робіт громадяни мають подати повідомлення про їх завершення до органів місцевого самоврядування. Після чого для певного відсотка заявок буде проведена верифікація цих робіт», – наголосив спікер.

Про те, як реалізовують програму «єВідновлення» у Чернігівському районі розповів начальник відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства РДА Олександр Дмитрюк.

Територія району зазнала суттєвих пошкоджень під час активних бойових дій на території області. Городнянська громада досі потерпає від ворожих обстрілів.

«Близько тисячі заяв на сьогодні в роботі, за пошкоджене майно нараховано компенсацій на суму близько 230 мільйонів гривень. Стосовно знищеного житла сформовано 242 сертифікати на 361 мільйон гривень. Найбільше – у Киїнській, Варвинській та Новобілоуській громадах», – зазначив спікер.

Також він додав, що в деяких випадках громадяни отримують відмови на етапі реєстрації у програмі. Основною їх причиною є відсутність права власності на нерухоме майно. У такому разі необхідно звернутись до державного реєстратора для відновлення витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім того, відмови виникають у разі зміни виду компенсації (приміром, у випадку знищення житла, на яке раніше була подана заява, як на пошкоджене), самостійного відновлення житла, невідповідності критеріям надання компенсацій тощо.

Сергій Куреня вкотре нагадав про алгоритми отримання компенсацій. Для того, щоб отримати компенсацію за пошкоджене житло необхідно:

  • подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно шляхом заповнення онлайн-форми у Дії;
  • відкрити електронний рахунок в одному з банків-партнерів програми;
  • подати заяву на отримання компенсації через Дію, ЦНАП або нотаріуса (розгляд здійснюється в порядку електронної черги);
  • дочекатись обстеження комісією органів місцевого самоврядування, після якого буде прийнято рішення про отримання компенсації чи відмову в ній.

Щодо капітального ремонту – алгоритм схожий. У разі визначення комісією потреби у капітальному ремонті громадянину нараховуються суми для проведення відповідних робіт у розмірі: до 350 тис. грн – на відновлення квартири і до 500 тис. грн – приватного будинку.

Кошти надходять на електронний рахунок і можуть бути використані на будівельні матеріали або виконання робіт. Проте реалізувати їх можна лише з організаціями, які є партнерами програми «єВідновлення». Їх перелік можна знайти на сайті – https://erecovery.diia.gov.ua/. Також після отримання першої частини коштів та проведення ремонтних робіт необхідно подати проміжний звіт через Дію, і вже потім після верифікації інформації особа отримає решту компенсації.

У разі ж отримання житлового сертифіката громадянин має знайти житло, яке йому готові продати, забронювати кошти через застосунок Дія та звернутись до нотаріуса або державного реєстратора про припинення права власності на житловий об’єкт. Тільки після цього можна оформити договір купівлі-продажу.

Якщо ж майно було повністю знищене, спочатку потрібно припинити право власності на об’єкт, а потім подати повідомлення про початок будівельних робіт.

Варто зазначити, що по знищеному майну заяву наразі можна подати лише через Дію. Проте триває робота над розробкою відповідного інтерфейсу, завдяки якому це можна буде зробити і у ЦНАПі.

У разі виникнення будь-яких питань щодо участі у програмі необхідну інформацію можна отримати на офіційному сайті «єВідновлення» або звернувшись до Управління містобудування та архітектури ОДА, комісій органів місцевого самоврядування та громадських організацій, які надають відповідну допомогу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації