back

У Чернігівській ТГ найменше оброблених заяв по «єВідновленню»: щоб допомогти, ОВА готова звернутися до Міністерства

11-04-2024 | 17:04

Що гальмує обробку заяв по програмі «єВідновлення» у Чернігові, а головне – як це подолати. Про це говорили сьогодні під час чергової зустрічі за ініціативи ОВА. До наради долучилися уповноважені представники Чернігівської міської ради та Управління містобудування та архітектури ОВА, модерував – заступник голови ОДА Іван Ващенко.

На отримання компенсації за пошкоджене житло чернігівці подали 1841 заяву, з яких 591 досі очікує первинної обробки, і більшість з яких вже протерміновані.

За інформацією начальника профільного Управління ОВА Сергія Курені, в Іванівській громаді, де з поданих 888 заявок, залишилось взяти в обробку лише 13, в Новобілоуській громаді всі з 185 поданих заявок або повністю розглянуті та отримали відповідну компенсацію, або знаходяться в роботі комісії. Тут варто звернути увагу наскільки відрізняється адміністративний ресурс міської ради та невеликих територіальних громад, які непогано впорались з цією роботою.

Під час діалогу з’ясовано, що в міській раді досі не диференційовано роботу. Одні і ті ж фахівці працюють з документами, а також ведуть прийом, консультують телефоном. Звісно, це розпорошує увагу та забирає багато часу. Окрім того, у ЦНАПі приймають заяви в паперовому вигляді лише по пошкодженому житлу, по знищеному – ні. Нарікають представники відповідної комісії і на погану комунікацію з великим відсотком заявників.

«Частину питань можна вирішити менеджерським рішенням, частину – змінами в постанову. З другим, Управління містобудування та архітектури може допомогти, надіславши звернення до профільного відомства. А от сформулювати пропозиції має саме громада, що працює з цим механізмом», - зауважив Іван Ващенко. - Окрім того, ми ініціювали зустріч-консультацію представників комісій громад зі спеціалістами міністерства, аби налагодити процес максимально».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації