back

«Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» на Чернігівщині: проєкт стартував

18-04-2024 | 11:00

Днями представники 8 громад, відібраних для участі в ініціативі від ЮНІСЕФ, зустрілися в обласному центрі на офіційному відкритті проєкту.

«У межах ініціативи Бахмацька, Куликівська, Менська, Ніжинська, Носівська,  Понорницька, Козелецька та Корюківська ТГ за підтримки міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» працюватимуть над покращенням та розвитком послуги патронату над дитиною. Більше того, партнерські відносини будуть закріплені і «на папері» – найближчим часом громади та організація підпишуть меморандуми про співпрацю», – коментує Юлія Харченко, регіональна координаторка проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».

Мета ініціативи – збільшити в Україні і зокрема в регіоні, кількість патронатних вихователів. Якщо говорити про область, то наразі у нас всього 15 патронатних родин. Проте, на переконання Юлії Харченко, це вкрай мало.

«Відповідно до завдань Уряду сім’я патронатного вихователя має бути в кожній територіальній громаді, – додає Людмила Зеленько, керівниця Служби у справах дітей ОДА. – І хоча ще з 3 родинами найближчим часом буде заключено договір, а 4 кандидати планують пройти навчання, послуги патронату мають охопити весь регіон».

Читати також: Проєкт ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»: заявку на участь подали 29 громад Чернігівщини

Одні із головних критеріїв відбору учасників проєкту – активність та ініціативність.

Втім, Людмила Зеленько сподівається, що з часом і інші громади, зможуть долучитися до ініціативи від ЮНІСЕФ. Адже проєкт триватиме до липня 2025 року.

Учасники заходу переконані, що послуги патронату необхідно розвивати, адже дитина, поки її біологічні батьки долають складні життєві обставини, перебуває не в інтернатних закладах, а в сімейному оточенні. Патронатний вихователь надає професійний догляд, займається навчанням, вихованням, навіть реабілітацією. А це зберігає можливість дитині залишитися в своїй громаді, ходити до своєї школи або садка та спілкуватися з рідними.

Поділилася своїми очікуваннями від проєкту начальниця Служби у справах дітей Ніжинської міської ради Наталія Рацин:

«Ми тут, щоб покращити патронатні послуги у своїй громаді, збільшити кількість таких родин. Навчитися як зацікавити кандидатів. Зараз у нас три патронатні родини. Раніше здавалася, що цього достатньо, але практика показує – кількість дітей, які потребують таку послугу набагато більше, особливо в період воєнного стану».

Згодна з Наталією Рацин і патронатна вихователька цієї ж громади, пані Алла.

Вона вже шість років допомагає дітям, які опинилися у скрутному становищі.

«Звичайно є труднощі, але ти розумієш, що не одна, що є ті, хто завжди допоможуть. Наприклад, Центр соціальних служб, Служба у справах дітей тощо. Сюди можна звернутися як за матеріальною, так і за консультаційною підтримкою. А участь у проєкті допоможе знайти однодумців та дізнатися нове у наданні патронатних послуг», – каже патронатна вихователька.

Читати також: 8 громад Чернігівщини – учасники проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату»

Що ж зможуть отримати від участі у проєкті громади детальніше розповіла Юлія Харченко.

Передбачено підвищення професійної компетенції патронатних вихователів, їхніх помічників та загалом спеціалістів всіх дотичних до цієї послуги структур.

Матеріальну, технічну та інформаційну підтримку зможуть отримати як сім’ї патронатних вихователів та родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, так і багатодітні родини, родини опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та родини, які виховують дитину з інвалідністю, пережили втрату одного з батьків тощо.

Вразливі сім'ї можуть розраховувати на професійну оцінку причин складних життєвих обставин та спільне планування їх подолання; психологічне консультування та налагодження стосунків між батьками та дитиною.

«До речі, з громадами будуть працювати два тренери, які допомагатимуть реалізовувати необхідні заходи у рамках проєкту, консультувати вихователів та працівників соцслужб. Понад се, кожній ТГ Чернігівського регіону надано можливість вибрати особу, яка пройде навчання і також стане фасилітатором (помічником) у розвитку патронатних послуг саме у своїй громаді», – наголосила регіональна координаторка проєкту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації