back

У святкові дні не забувайте про заходи безпеки

26-12-2014 | 13:43

Рятувальники вітають мешканців і гостей Чернігівщини з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим! Бажають всім міцного здоров'я, мирного неба, безмежного щастя, родинного тепла й благополуччя. Нехай прийдешній рік виправдає Ваші надії, здійснить всі мрії та наповнить серця радістю від досягнутого.

З цим нагадують: - щоб не зіпсувати святкові дні ні собі, ні оточуючим людям, необхідно дотримуватися заходів безпеки. Отже, для зручності й безпеки ялинка або сосна має бути встановлена на надійну підставку й так, щоб вона не заважала евакуації людей з приміщення на випадок пожежі. Для ілюмінації використовуйте тільки сертифіковані гірлянди заводського виготовлення, заздалегідь перевіривши їх справність. Щоб запобігти перевантаженню електромережі, не під'єднуйте до одної розетки одразу кілька електроприладів.

Пам'ятайте, що прикраси та святкові костюми, які зроблені з синтетики, вати, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, дуже небезпечні. Сприяє розвитку пожежі й хвоя, що швидко висихає. Тож, щоб свято було зіпсовано, достатньо лише джерела вогню, яким може стати хлопавка, бенгальський вогник або свічка, не кажучи вже про петарди та феєрверки.

Окремої уваги заслуговують піротехнічні вироби. При їх покупці обов'язково переконайтеся в наявності сертифікатів відповідності вимогам безпеки. Якщо останні відсутні, то продавати та використовувати таку піротехніку заборонено, адже вона має сумнівне походження і не відповідає ніяким стандартам безпеки. Ні в якому разі не купуйте піротехнічні вироби на вулицях у "стихійних" точках продажу.

Застосування піротехнічних виробів повинно здійснюватися відповідно до інструкції. Небезпечно користуватися ними в нетверезому стані, кидати з вікон, балконів, дахів будівель та під ноги перехожих. Зберігати піротехніку необхідно в недоступних для дітей місцях та подалі від джерел відкритого вогню і нагрівальних приладів.

Пам'ятайте, що феєрверки, ракети можуть залетіти у вікна або на балкони квартир і спричинити пожежу. Крім того, кожного року внаслідок порушення заходів безпеки під час користування піротехнікою отримує травми багато людей.

Не забувайте, що пожежа може спалахнути як миттєво, що призведе до травмування людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли у приміщенні нікого не буде, або люди ляжуть відпочивати. Тож будьте уважними та обережними. Не влаштовуйте небезпечні розваги з вогнем та вибухо- і пожежонебезпечними предметами. Виходячи з приміщення або лягаючи відпочивати, вимикайте електропобутові та опалювальні прилади. Захоплюючись своїми справами, не забувайте про дітей, які залишившись без нагляду, можуть вигадати небезпечні ігри з вогнем. Не зловживайте алкоголем, бо це значно уповільнює у людини відчуття небезпеки та стає причиною надзвичайних подій з непередбачуваними наслідками.

Якщо Ви виявили запах диму або побачили горіння, одразу викликайте оперативно-рятувальну службу за номером телефону 101. Одночасно з цим, не створюючи паніку, виведіть на вулицю людей (в першу чергу дітей, інвалідів та осіб похилого віку) та за допомогою первинних засобів пожежегасіння приступіть до гасіння осередку пожежі. Рятувальники звертають увагу керівників об'єктів на підготовку фахівців, які будуть задіяні до чергування у вихідні та святкові дні. Адже саме їх особиста професійна підготовка, мобільність, вміння приймати правильні рішення у надзвичайних ситуаціях забезпечать оперативність служб реагування та безпечні умови для відпочинку громадян.



Управління ДСНС у Чернігівській області