back

Урочисте відкриття творчих звітів районів і міст Чернігівщини

11-03-2011 | 16:27

На виконання Указу Президента України Віктора Януковича «Про відзначення 20-ї річниці незалежності України» та відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка, протягом березня-квітня 2011 року в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка відбудуться творчі звіти районів та міст Чернігова, Ніжина, Прилук «Живи, незалежна і сильна, і слався, єдина, в віках!».

Творчі звіти присвячені 20-ій річниці незалежності України і проводяться з метою подальшого розвитку аматорського мистецтва, підвищення уваги органів виконавчої влади і місцевого самоврядування до проблем народної творчості. Оцінювати художній рівень творчих звітів буде оглядова рада у складі провідних діячів мистецтв, заслужених працівників культури і професійних фахівців з різних жанрів та напрямків.

Урочисто відкрив творчі звіти та привітав їх учасників голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко. «Нам з вами випала нелегка, але, водночас, і щаслива доля – втілювати в життя заповітну мрію багатьох поколінь українських патріотів про суверенність своєї країни. Ми пишаємося її визнанням у світі, усвідомлюємо високу відповідальність перед наступними поколіннями, віримо у світле майбутнє сильної, розвинутої Української держави в європейському співтоваристві.

За словами Президента України Віктора Януковича: „...ця дата відкриває важливий етап у процесі державного становлення. Системне проведення реформ дасть можливість модернізувати Україну до рівня європейських і світових стандартів...” та забезпечить рух нації до розбудови культурного життя, подальшого соціально-економічного розвитку», - наголосив Володимир Хоменко.

Саме тому, за його словами, особливої актуальності набуває потреба у розвитку сучасної, інтегрованої у світовий культурний простір культури, зверненої до майбутнього, але укоріненої у могутній пласт національних традицій. Чернігово-Сіверщина з давніх часів славилася мудрим словом, чарівними піснями й танцями, чудовими виробами народних майстрів. І нині вона заслужено пишається талановитими митцями, які примножують її славу, успішно презентуючи свою творчість на міжнародних, всеукраїнських, регіональних фестивалях і конкурсах.

Голова облдержадміністрації висловив переконання у тому, що конкурси, що є справжньою окрасою Чернігівщини – обласний фольклорний конкурс імені Василя Полевика, національних культур «Поліське коло», традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь», кобзарського мистецтва «Вересаєве свято» та інші – не лише залучають молоде покоління до збереження і розвитку народних традицій, а й заохочують до творчості, приваблюють туристів, створюють яскравий образ Поліського краю.

Він наголосив, що обласною державною адміністрацією проводиться значна організаційна робота щодо відродження та розвитку культурної спадщини Чернігівщини. За роки становлення самостійної України зусиллями обласної влади збережено напрацювання в галузі культури минулих десятиріч, кадровий потенціал, головні мистецькі осередки краю.

В області значна увага приділяється розвитку художньої самодіяльності. У кожному районі чи місті щороку відбуваються творчі звіти, огляди, фестивалі, проведення яких сприяє піднесенню та розвитку аматорського мистецтва. А його сьогодні на Чернігівщині забезпечують понад три тисячі колективів художньої самодіяльності, які об’єднують близько 29 тисяч учасників.

Керівник області запевнив, що і надалі політика обласної влади у сфері розвитку культури буде спрямована на створення умов для всебічного розвитку духовного потенціалу особистості і суспільства в цілому та побажав учасникам творчих звітів невичерпного джерела натхнення, духовного взаємозбагачення, нових досягнень в ім’я процвітання рідного краю .

Розпочалися творчі звіти концертною програмою кращих аматорських колективів Бахмацького району.



























Прес-служба облдержадміністрації