26-07-2021 | 09:54

Фотодокументальна виставка «Перлини давньоруської архітектури» - на вебсайті Державного архіву області

Щорічно 28 липня у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира православні віряни відзначають День Хрещення Київської Русі – України. 

До цієї події Державний архів Чернігівської області підготував фотодокументальну виставку «Перлини давньоруської архітектури» (до річниці хрещення Київської Русі), яка об’єднала майже 30 документів, що відтворюють історію чернігівських храмів домонгольської Русі: Спасо-Преображенського собору (XI ст.), Борисоглібського собору (XII ст.), Успенського собору Єлецького монастиря (XII ст.), Іллінської церкви (XII ст.), П’ятницької церкви (XII–XIII ст.) та Антонієвих печер, а також нагадують імена тих, хто закладав храми, відбудовників, реставраторів, дослідників їх історії тощо.  

Храми були свідками багатьох історичних подій, які не могли не накласти відбиток на їх зовнішнє та внутрішнє вбрання. З огляду на це, на виставці презентовано низку друкованих видань, статті яких розповідають про реставрацію храмів та їх іконостасів, їх вивчення сучасними науковцями, архітекторами та археологами.

Ознайомитися з документальним складом виставки можна за посиланням

 

12-05-2021 | 15:30

Оновлена фотодокументальна виставка «Примирення пам’яттю» - на сайті Державного архіві області

Традиційно 8 та 9 травня вшановують пам'ять тих, хто загинув на полях Другої світової війни. Вкотре, Державний архів Чернігівської підготував до експонування в онлайн режимі оновлену фотодокументальну виставку «Примирення пам’яттю» (до 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 рр.).

Виставка об’єднала майже 50 документальних першоджерел, які хронологічно охоплюють 1941–2010 роки.

Серед документів, які відтворюють перші дні війни: статті «Знищимо дощенту фашистську зграю» (про мітинг на Чернігівській фабриці музичних інструментів) та «Демонстрація відданості Батьківщині» (про мітинг на мобілізаційному пункті міста Чернігова) (24, 25 червня 1941 року), фотографії «Зруйнована бомбардуванням південно-західна частина міста Чернігова» (1943 рік), «Зруйнований бомбардуванням кінотеатр ім. М. Щорса у місті Чернігові» (1943 рік).

Про переможні події 9 травня 1945 року розповідають повідомлення:   Б. Афанасьєва та К. Сухіна «Перед підписанням акта про воєнну капітуляцію, «Підписання Акта про беззастережну капітуляцію німецьких збройних сил. Акт про воєнну капітуляцію» та Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про оголошення 9 Травня святом перемоги» розміщені на шпальтах газети «Деснянська правда».

Вперше на виставці експонуються фотодокументи, які відтворюють процес перепоховання Невідомого солдата на Пагорбі Слави в 1967 році.

Ознайомитися з документальним складом виставки можна, скориставшись розділом «Документальні виставки онлайн» (далі – «Тематичні виставки») за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos2.php.

 

10-03-2021 | 11:39

Любов Забашта. Про славетних жінок Чернігівщини – на сайті Державного архіві області

Шанувальники української літератури й, зокрема, творчості Любові Забашти можуть ознайомитися з документальним складом її особового фонду в читальному залі Державного архіву Чернігівської області.

Мала батьківщина письменниці – місто Прилуки. Саме там, ще навчаючись у школі, вона почала писати вірші. «Проби пера» навіть похвалив Павло Тичина.

Рішення зв’язати своє життя з творчістю прийшло не одразу. Спочатку був Одеський водний інститут. Тільки пізніше Любов Забашта закінчила мовно-літературний факультет педінституту імені Горького (нині Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова).

Її літературний доробок величезний: поетичні збірки, книжки прози, п’єси, драматичні поеми.

У Державному архіві Чернігівської області перебуває на зберіганні особовий фонд Р–1527 «Забашта Любов Василівна». Саме справа № 11 містить автобіографію (автограф) Любові Василівни, перелік основних її творів, серед яких: «Земля Антів», «Там за рікою молодість», «Троянди на камені», а також драматичні твори: «Квіт папороті», «Леся Українка» тощо.

05-03-2021 | 13:06

Оновлена фотодокументальна виставка «Чернігівські шляхи Т.Г. Шевченка» - на вебсайті Державного архіву області

Напередодні дня народження Тараса Шевченка Державний архів Чернігівської області підготував до експонування оновлену фотодокументальну виставку «Чернігівські шляхи Т.Г. Шевченка». До неї увійшло більше 30 документів, які хронологічно охопили період 1844 – 2006 років.

Документальний склад виставки різноманітний. Це, в першу чергу, автографи Тараса Шевченка, історія яких пов'язана із спробою Митця розповсюдити альбом «Живописная Украина» та ілюстрації, що увійшли до нього: «У Києві», «Видубицький монастир у Києві», «Судна рада», «Старости», «Казка», «Дари в Чигирині».

Більша частина презентованих документів присвячена вшануванню пам’яті Тараса Шевченка в різні історичні періоди.

Виставку «Чернігівські шляхи Т.Г. Шевченка» розміщено на вебсайті Державного архіву Чернігівської області в розділі «Документальні виставки онлайн» за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos/temat/shevchenko.php.

 

02-03-2021 | 11:24

Фотодокументальна виставка «Корюківська трагедія» - на вебсайті Державного архіву області

1 березня в Україні відзначається річниця Корюківської трагедії. На початку весни 1943 року нацистські війська повністю знищили це селище і вбили всіх його жителів, а це близько 7 тисяч осіб.

В ході каральної операції окупантами проводилися масові розстріли мешканців Корюківки 1 березня 1943 року в ресторані та театрі, 2 березня – на подвір’ї церкви, на колгоспному дворі, у свинарнику. За два дні від Корюківки лишилося лише згарище, вціліло всього кілька кам’яних будинків.

Довгі роки, після закінчення Другої світової війни, тема Корюківської трагедії замовчувалася. Але завдячуючи документам, які перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області сьогодні існує можливість відтворити подробиці страшної трагедії. Це: хронологічна довідка про тимчасову окупацію нацистськими загарбниками міста Корюківки у 1941–1943 роках, матеріали про злочини фашистських загарбників у місті Корюківка під час окупації 1941–1943 років, акт судово-медичної експертної комісії, складений по місту Корюківка, акт Корюківської районної комісії з розслідування злочинів фашистських загарбників  від  2  вересня  1944 року  про знищення мирних громадян містечка Корюківка, відомості про кількість населення міста Корюківка станом на 1 листопада 1943 року у порівнянні з відомостями перепису населення 1939 року, протоколи допитів свідків трагедії тощо.

З документами можна ознайомитися в режимі онлайн, скориставшись фотодокументальною виставкою «Корюківська трагедія», яку розміщено на вебсайті архіву в розділі  «Документальні виставки онлайн» за посиланням https://cn.archives.gov.ua/expos/temat/koryukovka.html.  

 

26-01-2021 | 16:29

Фотодокументальна виставка «Пам’яті героїв Крут» - на вебсайті Державного архіву області

Бій під Крутами між оборонцями української державності та більшовицькими військами – одна з найтрагічніших сторінок Української революції 1917–1921 років. Завдячуючи стійкості київських студентів та курсантів, наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, під час якого, на жаль, потрапила в полон й була розстріляна більшовиками частина студентів. Відомо, що за часів радянської влади події під Крутами замовчувалися. Вшановувалася пам'ять крутян українським студентством в еміграції, українською діаспорою та вояками УПА.

За часів незалежної України документи, присвячені бою під Крутами, стали доступні широкому загалу. Частина з них увійшла до оновленої фотодокументальної виставки «Пам’яті героїв Крут», експонування якої розпочато 25 січня 2021 року на вебсайті Державного архіву Чернігівської області в розділі «Документальні виставки онлайн». 

Частина документів присвячена вшануванню пам’яті молодих вояків у період 1918–1945 років.

У 2021 році виставку доповнено матеріалами з книг, що перебувають на зберіганні у науково-довідковій бібліотеці архіву.

Ознайомитися з виставкою можна за посиланням.

 

22-01-2021 | 16:15

Фотодокументальна виставка «Злука: перший крок до Соборності» - на вебсайті Державного архіву області

22 січня 1919 року на Софійському майдані в місті Києві було урочисто оголошено Універсал про об’єднання Української Народної Республіки із Західноукраїнською Народною Республікою у соборну Україну.

Згадуючи цю історичну подію періоду Української революції 1917–1921 років, Державний архів Чернігівської області розпочав експонування на власному вебсайті в розділі «Документальні виставки онлайн» оновленої фотодокументальної виставки «Злука: перший крок до Соборності», яка об’єднала майже 50 документів, які хронологічно охоплюють 1917–1919 роки.

Вперше презентовані документи відображають політичні та соціально-економічні події, що відбулися на території Чернігівщини в ті буремні роки, тернистий шлях України та, зокрема, Чернігівщини до єдності та незалежності.

Ознайомитися з виставкою можна за посиланням.

 

15-12-2020 | 09:35

Фотодокументальна виставка «Наш біль – Чорнобиль» - на вебсайті Державного архіву області

Вшановуючи подвиг тих, хто поклав своє життя та здоров’я, ліквідовуючи страшні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році, Державний архів Чернігівської області презентує на власному вебсайті в режимі онлайн оновлену фотодокументальну виставку «Наш біль – Чорнобиль».

Виставка об’єднала майже 40 документів, які хронологічно охоплюють 1986–2018 роки й розповідають про звитяжні та трагічні події 1986 року, про вирішення соціальних проблем ліквідаторів, подальшу долю зони відчуження тощо.

Переважна кількість документів, а саме  розпорядження, постанови, листи, орієнтировки, різноманітні інформації датована травнем 1986 року.

Ознайомитися з виставкою можна за посиланням.

 

 

02-12-2020 | 11:45

Виставка «До 240-річчя Будинку архієпископа у місті Чернігові» - на вебсайті Державного архіву області

Державний архів Чернігівської області на власному вебсайті в режимі онлайн розпочав експонування фотодокументальної виставки «До 240-річчя Будинку архієпископа у місті Чернігові». Саме ця будівля після масштабної відбудови, яку було проведено після Другої світової війни, стала місцем зберігання документів одного з найстаріших архівів України – Державного архіву Чернігівської області.

Виставка об’єднала понад 30 документальних джерел, які хронологічно охоплюють 1797–2017 роки й відтворюють найцікавіші сторінки історії будівлі.

Презентовані документи, більшість яких не відома широкому загалу, розповідають про проведення ремонтних робіт наприкінці XVIII – на початку XIX століть.

Ознайомитися з виставкою можна за посиланням.

 

 

ГО Активне Суспільство України