back

На Чернігівщині відбулося засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Добробат»

07-06-2023 | 17:09

Добровольчий будівельний батальйон «Добробат» працює у семи областях України, усуваючи наслідки руйнувань, завданих російськими загарбниками, та відбудовуючи домівки українців. Кількість залучених волонтерів уже перевищує 40 тисяч осіб. Відповідні роботи тривають і у громадах на Чернігівщині, які постраждали внаслідок активних бойових дій.

Найактивніше з «Добробатом» співпрацює Іванівська ТГ, де волонтери вже допомогли відбудувати дві вулиці у Ягідному (а це 22 будинки для 76 сімей) та займаються точковим ремонтом в інших селах громади. Загалом же по області допомогу від «Добробату» отримали понад дві тисячі родин. За час діяльності залучено понад 400 волонтерів (не тільки з України, а й з-за кордону – Австралії, США, Польщі, Румунії), здійснено більш ніж 140 виїздів на роботи.

Результати відновлення у Чернігівській області, проблематику та шляхи розв’язання нагальних питань обговорили сьогодні в ОВА під час засідання міжфракційного депутатського об’єднання «ДОБРОБАТ – добровольчий будівельний батальйон». Участь у заході взяли народні депутати Володимир Крейденко (голова згаданого об’єднання) та Галина Янченко, заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк, заступник голови облради Дмитро Блауш, представники структурних підрозділів ОВА, правоохоронних органів, ДСНС, обласної служби зайнятості, голови деяких постраждалих через війну громад.

«Наша платформа – міжфракційне депутатське об’єднання –  направлена на те, щоб працювати разом. Волонтери за час повномасштабного вторгнення дійсно показали унікальний досвід, підставили плече і державі, і місцевому самоврядуванню. Ці напрацювання мають бути підтримані», — зазначив Володимир Крейденко.

Метою ж зустрічі, за словами Галини Янченко, яка також входить у МДО «Добробат», є проведення певного моніторингу з одного боку потреб Чернігівщини, з іншого – можливостей різних державних органів, щоб оцінити, яким чином найкраще поєднати зусилля державного сектора і волонтерського руху.

Щодо використання бюджетних та міжнародних коштів, які були направлені на відновлення інфраструктури Чернігівської області, зібрання поінформувала Жанна Шерстюк, натомість голови Іванівської, Киїнської, Киселівської, Куликівської та Новобілоуської громад — про безпосередній досвід у цьому процесі.

«Чернігівська область дуже постраждала внаслідок бойових дій. Масштаби руйнувань вражаючі: за приблизними розрахунками, орієнтовна вартість відновлення пошкоджених та зруйнованих об’єктів складає 29,6 мільярда гривень. Тому до відбудови намагаємося залучити якомога більше міжнародних партнерів», — зауважила Жанна Шерстюк.

Мова йшла і про реалізацію в області урядової програми «єВідновлення». Так, на сьогодні в усіх громадах, де зафіксовані пошкодження житлового фонду, створені відповідні комісії. Як сказав в.о. начальника Управління містобудування та архітектури ОВА Сергій Куреня, загалом від громадян надійшло майже 19 тисяч інформаційних повідомлень про пошкоджене та знищене майно, подано понад тисячу заяв на отримання компенсацій для проведення відновлювальних робіт. Через те, що не вистачає кваліфікованих кадрів, заяви швидко не опрацьовуються. Виникають і технічні проблеми при заповненні потрібних документів.

Координатор Чернігівського осередку «Добробат» Олександр Тарасенко поділився не тільки зробленим на Чернігівщині, а й планами. Нині волонтери продовжують працювати у Ягідному, зокрема над будівництвом чотирьох будинків, матеріали для яких виділила Латвія. Формують команду для проведення внутрішніх робіт на об’єктах у Новоселівці. А ще залучили бельгійський грант для відновлення одного з укриттів у Чернігові. За словами Олександра Тарасенка, до роботи в Україні хочуть долучитися іноземні волонтери.

Підсумовуючи засідання, народний депутат Володимир Крейденко підкреслив, що завдяки подібним заходам, коли відбувається взаємодія органів влади всіх рівнів, будуть напрацьовані ефективні алгоритми для відновлення пошкоджених об’єктів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації