back

Як вибудовується ветеранська політика на Чернігівщині: питання ментального здоров’я та соціалізації

13-03-2024 | 17:35

Про розбудову ветеранської політики у регіоні, а також об’єднання зусиль для подолання викликів сьогодення говорили на засіданні регіонального круглого столу з питань взаємодії державних установ і неурядових організацій стосовно соціально-психологічного захисту та психологічної підтримки осіб, постраждалих від війни. Захід відбувся в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як».

До участі долучились представники дотичних структур: профільних департаментів ОДА, неурядових громадських організацій, комунальних закладів, ДСНС, ОК «Північ».

З результатами програми ментального здоров'я «Ти як?» ознайомила присутніх заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. За час реалізації програми – з березня минулого року – вдалося посилити спроможності надавачів послуг та започаткувати низку нових проєктів. Один з них – робота виїзних мобільних бригад психологів, соціальних працівників та лікарів в громадах, де ускладнений доступ до фахової медицини. Тільки за останні пів року реалізації проєктом охоплено більше п’яти тисяч людей.

Чернігівщина посідає третє місце серед регіонів України за кількістю сімейних лікарів, які пройшли навчання за програмою mhGAP і отримали навички надання допомоги особам із поширеними психічними розладами.

Іншим значним досягненням став розроблений минулого року сервіс «Швидкодопомога» та протокол міжвідомчого перенаправлення. Тепер надавачі соціально-психологічних послуг можуть у разі необхідності спрямувати клієнта до іншого потрібного спеціаліста поблизу.

«Наразі на мапі надання психосоціальних послуг близько 400 державних надавачів та 20 ключових громадських організацій. Розбудова сервісу триває. Це можливість показати надавачів послуг, яким ми довіряємо, а також знайти тих, хто потребує допомоги», – зазначила радниця голови ОДА, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області Інна Чистенко та запросила представників громадських організацій долучатися до сервісу.

«Цей ресурс має стати наскрізним елементом психосоціальної послуги в кожній галузі. Це основа міжвідомчої взаємодії освіти, медицини та соціального захисту, яка має скласти єдину систему піклування про людину і відповіді на її потреби», – наголосила Жанна Шерстюк.

Також на мапі можна вже  знайти перші шість надавачів соціально-психологічних послуг для ветеранів, які пройшли анкетування в межах проєкту ВЕТЕРАН 4.5.0.

Про розбудову мережі надавачів послуг з психологічної допомоги ветеранам війни, військовослужбовцям та членам їх родин розповів заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко.

Ветеранська політика зачіпає декілька напрямків. Одним з них є реалізація на базі ЦНАПів проєкту «Адмінсервіс «Ветеран».

«Ми хочемо зробити простір, де ветеран міг би отримати всі необхідні послуги та максимально спростити його спілкування з державою. Це також є частиною піклування про ментальне здоров’я. Планується, що адміністратори, які будуть надавати послуги, пройдуть базовий курс для отримання навичок спілкування з людиною, яка брала участь у військових діях або членами родин ветеранів. Це важливий перший крок до соціалізації ветеранів», – зазначив Іван Ващенко.

Також він закликав долучатися до обласних та державних ініціатив з надання психологічної допомоги ветеранам і членам їх сімей. Зокрема, нещодавно за ініціативи Мінветеранів Уряд удосконалив спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги для цієї категорії. Тепер надавачі таких послуг можуть отримати компенсацію з державного бюджету. Для цього потрібно подати заяву до Реєстру суб’єктів надання послуг із надання психологічної допомоги для ветеранів та членів їх сімей.

Отримати психологічні, соціальні та послуги з фізичної реабілітації ветерани можуть в обласному центрі ветеранів війни.

Зазначимо, у закладі працює телефонна лінія підтримки 073 005 07 50, де ветерани та їх рідні можуть отримати необхідну інформацію або ж фахівець зможе перенаправити до організацій, які зможуть сприяти у вирішенні проблемного питання, у тому числі і до органів влади. 

Також діє гаряча лінія підтримки від Українського ветеранського фонду – 0 800 33 20 29.

Ще один важливий проєкт – «Відновлення», який передбачає роботу з родинами ветеранів, а також загиблих військовослужбовців. Він спрямований на відновлення зв’язків як всередині сім’ї ветерана, так і з суспільством загалом.

Учасники зібрання поділились досвідом та обговорили напрацювання інформаційного буклета для ветеранів, а також плани подальшої співпраці.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації