back

Конгрес місцевих та регіональних влад: про що говорили посадовці та представники громад з усієї України

15-04-2024 | 12:27

Наприкінці минулого тижня у Чернівцях відбулося шосте засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Участь у заході взяли Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, представники Уряду, територіальних громад, органів місцевого самоврядування та начальники обласних адміністрацій. Також в режимі онлайн виступила прем’єр-міністерка федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія Мануела Швезіґ.

Загалом до засідання в режимах онлайн та офлайн долучилися понад 1,8 тисячі учасників, в тому числі й від Чернігівщини. Делегацію з області очолив начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

Захід був розділений на два блоки. Перший – засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. У його рамках відбулися виступи міжнародних гостей. Під час другої частини проведено форум «Життя регіонів в умовах війни», в межах якого обговорені питання, що напрацьовувалися у шести профільних комісіях при Конгресі.

Під час виступу на початку засідання Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна зараз перебуває на особливому етапі, який супроводжується низкою загроз. Вони пов’язані, зокрема, із гальмуванням частини підтримки від іноземних партнерів, а також посиленням атак росії на енергетичну інфраструктуру країни.

“Це виклик, на який ми всі разом маємо дати відповідь. Звичайно, перший пріоритет – це ППО та постачання усього необхідного енергетичного обладнання. Цим ми займаємось. Але вже зараз в кожній громаді України має бути чітке розуміння того, що потрібно для підтримки. І вже зараз на всіх рівнях маємо починати готуватись до наступного опалювального сезону – і громади, і урядовці, і відповідні компанії. Взаємодія повинна бути максимальною”,  – сказав Президент.

Вперше в рамках Конгресу було проведено шість публічних дискусійних панелей. Однією з основних тем для обговорення стала енергетика та подолання наслідків російських ударів по наших об’єктах генерації.

Особливо гостро в рамках Конгресу звучала тема підтримки бізнесу, який в умовах війни бореться за те, щоб давати людям роботу, податки у бюджет і врешті розвивати свої громади та області. Тут у пригоді стане економічна платформа “Зроблено в Україні”, яка відкриває нові можливості для місцевого самоврядування. Завдяки її реалізації громади матимуть можливість заробляти кошти на власні потреби, розвиваючи внутрішнє виробництво. У 2024 році на різні програми розвитку виробників держава передбачила понад 45 млрд гривень. Ця сума є рекордною за останні роки. 

Читати також: На Чернігівщині запрацював другий у державі регіональний офіс «Зроблено в Україні»

Дискутували учасники Конгресу й щодо політики Героїв та підтримки ЗСУ (комплектація війська, реабілітація ветеранів, допомога їхнім сім’ям, вшанування загиблих Героїв тощо), інфраструктурної та гуманітарної політики, європейської інтеграції України, її областей і територіальних громад, а також щодо реалізації реформи децентралізації влади.

Актуальні для представників громад питання, які розглядались на засіданні, відпрацьовувались на засіданнях шести комісій Конгресу. Напередодні ж заходу голови понад тисячі громад шляхом рейтингового голосування визначили основні питання, які були поставлені представникам центральної влади і на які вони отримали відповіді у форматі діалогу.

«Спільно з колегами з інших регіонів, центральною владою та міжнародними партнерами ми вкотре говорили відверто про те, що дійсно болить. І не тільки говорили, а й напрацьовували рішення, що допомагають встояти і неодмінно допоможуть перемогти. Це справді цінно в умовах, коли викликів набагато більше, ніж можливостей», – прокоментував начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
за повідомленнями з офіційного вебсайту Конгресу місцевих
та регіональних влад при Президентові України