back

Органічне виробництво – запорука здоров’я нації та гарантований вихід на європейські ринки

14-10-2014 | 11:08

Днями в Департаменті агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації відбулось засідання круглого столу з питань впровадження органічного виробництва та реалізації органічної продукції. У засіданні круглого столу взяли участь оператори органічного виробництва, представники торгівлі, наукові працівники, представники місцевих державних адміністрацій та органів самоврядування.

Органічне виробництво - новий напрямок виробництва у аграрному секторі економіки, однак у країнах Європейського Союзу йому вже понад 20 років приділяється особлива увага. Це реальний і доступний шлях для нашої продукції стати конкурентоздатною. Продукція, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва, дає преференції при реалізації її у країни Європейського Союзу без дотримання додаткових стандартів та поза межами встановлених квот.

Особливо корисною така продукція повинна стати для дітей, майбутніх мам, людей похилого віку та хворих. Для отримання продукцією статусу органічної та отримання відповідних сертифікатів виробник зобов’язаний дотримуватись дуже суворих правил її виробництва, не застосовуючи будь-яких хімічних речовин, починаючи від обробітку землі і закінчуючи технологією виробництва продуктів харчування.

Заступник директора Департаменту Римма Олексенко наголосила на необхідності підтримки вітчизняного органічного оператора, поєднати зусилля виробників продукції, органів влади та представників торгівлі для того, щоб донести до громади інформацію про виробництво сільськогосподарської продукції, яка є чистою, без домішок і нітратів, хімічних обробок і геномодифікованих компонентів, хвороботворних мікроорганізмів. Це є одним з чинників підтримання здоров’я нації.

Слід зазначити, що в плані органічного виробництва Чернігівська область є однією із лідерів в Україні, оскільки у нас вже працює 8 виробників – органіків. Асортимент їх продукції досить широкий: овочі, фрукти, зернові культури, крупи, борошно, м’ясні та молочні продукти.

Під час засідання про своє бачення розвитку органічного виробництва поінформували присутніх керівники підприємств ПрАТ «Етнопродукт» Олег Жуковський, ФСГ «Золотий пармен» Микола Мисник, ПАФ «Тарасівка» Василь Карацюба, СОК «Надія» Галина Ілляш, ФГ «Макишинський сад» Сергій Довгань.

Бажання підтримати вітчизняного виробника органічної продукції та про реальні кроки такої підтримки розповів директор ринку «Привокзальний» Юрій Довгорук, науковий співробітник інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН Юрій Халеп, директор дослідної станції «Маяк» Юрій Ткаліч, начальник управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради Олена Шевчук, начальник відділу професійно-технічної освіти управління освіти та науки Чернігівської облдержадміністрації Володимир Глузд.

За підсумками засідання присутніми було схвалено проект розпорядження голови Чернігівської облдержадміністрації, склад робочої групи та заходи щодо впровадження органічного виробництва в області.


Прес-служба Департаменту агропромислового
розвитку облдержадміністрації